می دانید فارکس چه میکند؟
بازار تبادل خارجی یا فارکس ، Foreign Exchange Marketکه به طور اختصار با FOREXیا FX نیز شناخته می شود، یک بازار جهانی نامتمرکز برای تبادل و معاملهگری ارز است. فارکس چیست؟ فارکس به معنی مبادله ارز با ارز است که در آن ارزها به صورت جفت ارز با یکدیگر معامله می شوند. به عنوان مثال،EUR/USD یک جفت ارز برای معامله یورو در برابر دلار آمریکا است. به دلیل دسترسی جهانی به این معاملات، بازار فارکس به عنوان یکی از بزرگترین و سیالترین بازارهای معاملاتی در جهان محسوب می شود. بر اساس گزارش سه ساله 2019 بانک تسویه حساب های بین المللی، حجم معاملات روزانه فارکس در آوریل 2019 به 6.6 تریلیون دلار رسیده است. در این بازار ارزها خرید وفروش میشوند و معمولاً کاربران با هر ارزی میتوانند معاملات خود را انجام بدهند. یعنی تفاوتی ندارد که واحد پول شما چیست. یورو، دلار، ین، پوند و هر پول دیگری در بازار فارکس میتواند رد و بدل شود.
اما تبادل ارزهای رمز ارزها ( کریپتو کارنسی ) در صرافی های رمز ارزها انجام می گیرد .از سال 2018 تا کنون بایننس بزرگترین صرافی ارز رمزگذاری شده در جهان از نظر حجم معاملات بوده است.
در بازار رمز ارز تنها موردی که معامله میشود همان رمز ارز ها نظیر بیت کوین، اتریوم، تتر و موارد دیگر است. کاربران با استفاده از ماشین حساب ارز، میزان سرمایه موردنیاز را متوجه میشوند و با ثبتنام در یک صرافی معتبر، معاملات ارزی خود را شروع میکنند. در این بازار خبری از معاملات نفت و طلا و چیز دیگری نیست. رمزارز ها به صورت مداوم در حال رشد و توسعه هستند و روز به روز انواع زیادی از رمزارز ها تولید میشوند. بسیاری از سرمایه گذاران و معامله گران فرصت های نهفته در رمزنگاری را تشخیص دادهاند و همواره دنبال روش های عالی برای استفاده از آنها در زمینه های مختلف هستند. این منجر به رشد نمایی بازار رمزنگاری شده است. رمزارز ها معمولا به طور غیرمتمرکز یعنی بدون هیچ وابستگی به بانک ها کار میکنند و میتوان از آنها در زمینه های مختلفی استفاده کرد. در ادامه تعدادی از رمز ارزها معرفی شده اند.
بیت کوین
بیت کوین از اولین رمزارز هایی است که بوجود آمد و همچنان به عنوان کانون اصلی بازار رمزنگاری باقی مانده است. در حقیقت، بسیاری از مردم هنوز فقط از شکست ها و پیروزی های بیت کوین برای قضاوت در مورد پیشرفت های انجام شده در دنیای رمزنگاری استفاده میکنند. بسیاری از این رمزارز ها تقلید یا ارتقائی از بیت کوین هستند. سیستم را حفظ میکند. بیت کوین از طریق یک فرآیند دقیق استخراج می شود که شامل استفاده از قدرت کامپیوتر برای حل مسائل ریاضی است.
آلت کوین
آلت کوین ها جایگزینی برای بیت کوین است و در اصل به روزرسانی یا گونه دست کاری شده از بیت کوین محسوب میشوند. در حال حاضر بیش از ۱۰۰۰ آلت کوین وجود دارد و برخی با معرفی ویژگی های نفسگیر در جهان ما اثری برجای گذاشتهاند. به عنوان مثال، جامعه رمزنگاری از محبوبیت لایت کوین به عنوان برادر کوچکتر بیت کوین یاد میکند. در واقع، این رمزنگاری بر اساس پروتکل بیت کوین تولید شده است.
توکن ها
توکن ها منحصر به فرد هستند زیرا به طور معمول به عنوان رمزارز ها کار نمیکنند. در عوض، از آنها در برنامه های غیرمتمرکز (dapps) استفاده میشود. بنابراین، کاربران به جوایز، خریدهای درون برنامهای، دسترسی به ویژگی های برتر و همچنین حق رأی دسترسی پیدا میکنند. علاوه بر این، توکن ها با داشتن و استفاده از انواع مختلف بومی dapps واجد شرایط تخفیف هستند.
علاوه بر رمزارز های نام برده میتوان رمز ارز های دیگری را معرفی کرد که محبوبیت بسیار زیادی در زمان حال حاضر دارند. از جمله این رمزارزها میتوان به اتریوم، اتریوم کلاسیک، بیت تیوب، بیت کوین گلد، مونرو، اوبیک، بایننس کوین و ….. اشاره کرد.
یکی از سبک های معاملاتی که در بایننس و سایر صرافی های ارز رمزنگاری شده صورت می گیرد معاملات آتی رمزارز ها (فیوچرز ) گفته می شود . بایننس فیوچرز که در اوایل سال 2020 راه اندازی شد پلتفرمی است که امکان استفاده معامله گران از اهرم (لوریج) را در موقعیت های کوتاه مدت و بلند مدت فراهم آورده است.
معاملات رمزارزها همچون بازار فارکس معاملات دو طرفه می باشند. در معاملات فیوچرز می توان بدون در اختیار داشتن کالایی، آن را با مشخصات معین خرید و فروش کرد و با قیت توافق شده آن را در آینده تحویل داد و دریافت وجه نمود.
تاریخچه مختصری از فارکس
در ابتدایی ترین مفهوم آن، بازار فارکس قرن هاست که وجود دارد. مردم برای خرید کالاها و خدمات همیشه کالا و یا ارز را مبادله کرده اند. با این حال، همانطور که امروزه ما آن را درک می کنیم، بازار فارکس یک اختراع نسبتاً مدرن است. بهطور کلی بازار تبادلات ارزی با مفهوم امروز آن، از سال ۱۹۷۱ ایجاد گردید. پس از توافق در برتون وودز در سال 1971، ارزهای بیشتری مجاز به معامله در برابر یکدیگر شدند. قبل از توسعه شبکه اینترنت، خرید و فروش ارز برای تک تک سرمایه گذارها بسیار دشوار بود. در آن زمان معاملات از طریق تلفن یا دورنگار به صورت محدود انجام میگرفت و تنها در اختیار بانکهای بزرگ و افراد بسیار ثروتمند بود. اما با پیشرفت وسایل ارتباطی حدوداً از سال ۱۹۹۸ امکان معامله از طریق شبکه اینترنت نیز فراهم گردید و دسترسی آسان به بازارهای ارز را برای افراد، از طریق بانک ها یا کارگزارها امکان پذیر کرد. مزایای فراوان و جذابیت این بازار سبب شده تا در طی مدتی کوتاه، این بازار به بزرگترین بازار مالی دنیا تبدیل گردیده و هر روز نیز بر تعداد معامله گرهای آن افزوده می شود.
بازار فارکس کجاست و در چه ساعاتی فعالیت می کند؟
یک جنبه منحصر به فرد در این بازار بین المللی این است که در آن هیچگونه بازار مرکزی و فیزیکی برای ارزها وجود ندارد. در عوض، معاملات ارزی به صورت الکترونیکی انجام می شود. این بدان معناست که همه معاملات از طریق شبکه های رایانه ای بین معامله گرها در سراسر جهان و نه صرفا در یک صرافی متمرکز، انجام می شوند. این بازار به صورت 24 ساعته و پنج و نیم روز در هفته باز است و ارزها در سراسر جهان در مراکز عمده مالی لندن، نیویورک، توکیو، زوریخ، فرانکفورت، هنگ کنگ، سنگاپور، پاریس و سیدنی معامله می شوند.
با پایان یافتن روز معاملات در ایالات متحده، بازار فارکس در توکیو و هنگ کنگ از نو آغاز می شود و به همین ترتیب، بازار فارکس می تواند در هر ساعتی از روز بسیار فعال باشد و قیمتهای پیشنهادی دائماً دچار تغییر می شوند. این بازار بازاری پر معامله است زیرا مردم ، مشاغل و کشورها همه در آن شرکت می کنند و ورود به آن بازار بدون سرمایه زیاد آسان است. حتی هنگامی که شما به یک سفر می روید و به طور مثال ریال را به یورو تبدیل می کنید ، در بازار جهانی ارز شرکت می کنید.
این مزایا این امکان را به معامله گر می دهد تا بدون خروج از منزل، یا در هر مکان و شهری که باشد، در سفر و هنگام تفریح بتواند وارد بازار فارکس شده و کسب ثروت کند. این امکان معامله گران را از الزام به حضور در محل کار و کار کردن در ساعات طولانی در ازای دریافتی محدود، رها می کند.
زمان فعالیت بازارهای فارکس
معمولا شروع فعالیت کارگزارها در بازار فارکس از آغاز روز دوشنبه تا پایان روز جمعه می باشد. به دلیل تعطیلات روزهای شنبه و یکشنبه، در 12 ساعت ابتدای شروع بازار در روز دوشنبه و 12 ساعت انتهای بازار در روز جمعه بازار دارای نوسانات شدید بوده و این ساعات برای معامله کردن مناسب نمی باشند. قبل از هر چیزی باید بدانید که چهار بازار بزرگ فارکس کدام ها هستند و کجا قرار دارند، تا بتوانید بهترین ساعت را برای ترید کردن پیدا کنید. اگر بخواهیم زمان شروع فعالیت این بازارها را به وقت تهران در نظر بگیریم ابتدا بازار سیدنی، سپس بازار توکیو و پس از آن بازار لندن و در نهایت بازار نیویورک فعالیت خود را آغاز می کنند. ساعتهایی که بازارهای بزرگ شروع به فعالیت می کنند به وقت تهران به شرح زیر می باشد:
توجه داشته باشید که در فصلهای مختلف این ساعت ها دچار تغییراتی می شوند که باید در معاملات مورد توجه قرار گیرد.
بهترین زمان برای انجام معامله در بازار فارکس
هنگامیکه دو بازار به طور همزمان با هم فعالیت می کنند، یا به اصطلاح دارای همپوشانی زمانی هستند، باعث افزایش حجم معاملات و ایجاد نوسانات می شود که این نوسانات باعث می شود تا موقعیتهای خوبی را برای معامله گران ایجاد کند. از سوی دیگر در این زمانها، میزان اسپرد یا کمیسیون معاملات نیز کمتر خواهد شد. بنابراین معامله در این زمانها می تواند سود خوبی را برای معامله گر به همراه داشته باشد. همانطور که در جدول فوق مشاهده کردید در بازاری مانند لندن و نیویورک بین ساعت 16:30 تا 20:30 به وقت تهران همپوشانی زمانی به وجود آمده است و این ساعتها را به بهترین زمان برای ترید کردن در این بازارها تبدیل کرده است.
چه کسانی در فارکس فعالیت دارند؟
در بازار تبادل ارز جهان، تمامی بانکها اعم از تجاری، مرکزی و سرمایهگذاری، مؤسسات مالی بزرگ، شرکتهای چند ملیتی، تاجرها، شرکتهای بیمه، شرکتهای صادرات و واردات، صندوقهای بازنشستگی، سفتهبازها و اشخاص حقیقی در آن ارزهای مختلفی همچون دلار آمریکا، یورو، پوند، ین و … را داد و ستد میکنند. بانک های تجاری و سرمایه گذاری، بیشتر معاملات خود را در بازارهای فارکس به نمایندگی از مشتریان خود انجام می دهند. علاوه بر آن، فرصت های سوداگرانه برای معامله یک ارز در مقابل ارز دیگر، برای سرمایه گذارهای حرفه ای و فردی نیز وجود دارد.
کسب سود در فارکس
دو ویژگی مشخص برای مبادلات ارزها در این بازار این است که شما می توانید از اختلاف نرخ بهره بین دو ارز سود بدست آورده و یا اینکه از تغییرات نرخ ارزها سود کسب کنید. یک سرمایه گذار می تواند از اختلاف بین دو نرخ بهره در دو اقتصاد مختلف، با خرید ارز با نرخ بهره بالاتر و فروش ارز با نرخ بهره پایین سود کسب کند. البته بیشترین حجم تبادلهای ارزی در فارکس، با هدف کسب سود از تفاضل قیمت خرید و فروش انجام میگیرد، چیزی که به عنوان تفاوت دو مقدار Bid و Ask در معاملات محسوب میشود. در چنین حالتی به دلیل دوطرفه بودن بازار، این امکان وجود دارد که در هر روندی از بازار، چه در هنگام صعود قیمت و یا در هنگام نزول آن وارد معامله شد و به کسب سود پرداخت.
ویژگیهای منحصر به فرد معامله در بازار فارکس
فارکس بزرگترین بازار مالی جهان است و مزایایی را برای معامله¬گران فراهم می کند. برخی از مزایای عمده ارائه شده به شرح زیر است:
انعطاف پذیری
بازار ارز فارکس انعطاف پذیری زیادی را در اختیار معامله¬گران قرار می دهد. به این دلیل که محدودیتی در میزان پولی که می توان برای تجارت استفاده کرد وجود ندارد. همچنین تقریباً هیچ محدودیتی در بازار وجود ندارد. این امر با این واقعیت که بازار به صورت 24 ساعته و در پنج روز کاری هفته فعالیت می کند ، سناریوی بسیار منعطفی را برای معامله گران ایجاد می کند. افرادی که مشاغل منظم دارند همچنین می توانند آخر هفته یا شب ها به تجارت فارکس بپردازند. با این وجود ، اگر در بازارهای سهام یا اوراق قرضه یا کشورهای خودشان معامله کنند ، نمی توانند همان کار را انجام دهند! به همین دلیل است که معاملات فارکس معامله گری مورد علاقه معامله گران نیمه وقت است زیرا برنامه ای منعطف با حداقل دخالت در مشاغل تمام وقت آنها را فراهم می کند.
شفافیت
اندازه بازار فارکس بسیار بزرگ است و در چندین منطقه زمانی فعالیت می کند! با وجود این ، اطلاعات مربوط به بازارهای فارکس به راحتی در دسترس است. همچنین ، هیچ کشوری یا بانک مرکزی این توانایی را ندارد که برای مدت طولانی به تنهایی قیمت بازار را کاهش دهد. مزایای کوتاه مدت ممکن است به دلیل تأخیر زمانی در انتقال اطلاعات ، برای برخی نهادها رخ دهد. با این حال ، این مزیت نمی تواند با گذشت زمان حفظ شود. اندازه بازار فارکس نیز آن را منصفانه و کارآمد می کند!
گزینه های معاملاتی
بازار فارکس طیف گسترده ای از گزینه های تجاری را در اختیار معامله گران قرار می دهد. معامله گران می توانند چندین جفت ارز معامله کنند. آنها همچنین حق انتخاب در تجارت نقطه ای را دارند و یا می توانند در آینده توافق (فیوچرز) کنند. قراردادهای آتی نیز در اندازه های مختلف و سررسیدهای مختلف برای پاسخگویی به نیازهای معامله گران فارکس در دسترس هستند. بنابراین ، بازار فارکس گزینه ای برای هر بودجه و هر سرمایه گذار با ظرفیت متفاوت برای ریسک پذیری فراهم می کند..
همچنین ، باید این واقعیت را در نظر گرفت که بازارهای فارکس حجم معاملات گسترده ای دارند. تجارت بیشتر از هرجای دیگر در بازار فارکس رخ می دهد. به همین دلیل است که فارکس نقدینگی بی نظیری را در اختیار معامله گران خود قرار می دهد که هر زمان که بخواهند می توانند در عرض چند ثانیه وارد بازار شوند و از آن خارج شوند!
هزینه های معامله
بازار فارکس در مقایسه با سایر بازارها، محیطی با هزینه معامله کم فراهم می کند. هزینه معامله در بازار فارکس
در مقایسه با تجارت در بازارهای دیگر بسیار پایین است. این امر در درجه اول به این دلیل است که بازار فارکس عمدتا توسط کارگزارانی اداره می شود که پس از رزرو اسپرد برای خود برای پوشش خطرات ، قیمت دو طرفه ارائه می دهند.
قدرت نفوذ
بازار فارکس بیشترین اهرم را در بین بازارهای دارایی های مالی فراهم می کند. ترتیب موجود در بازار فارکس باعث می شود تا سرمایه گذاران 20 تا 30 برابر سرمایه ی اصلی خود در این بازار خرید و فروش نمایند و در بازار معامله کنند! که این مسئله هم سود و هم دستاورد را بزرگ می کند. بنابراین ، حتی اگر تحرکات در بازار فارکس معمولاً اندک باشد ، در نهایت معامله گران به لطف اهرم سود زیادی به دست می آورند یا حتی مبالغ زیادی از دست می دهند!
این مزایا چرایی ورود به این بازار سرمایه را بازگو می کند و هر کدام از این عوامل دلیل محکمی است برای ورود به این بازار اما این بستر مناسب هم معایب و مخاطراتی دارد که ایمن ماندن از آن نیازمند به ابزار است. این ابزار چیزی نیست جز اطلاعات و علم تحلیل این بازارها .
منابع زیادی برای به دست آوردن اطلاعات در مورد بازارهای مالی در دسترس است .یکی از معتبرترین سایت های ارائه دهنده ی اطلاعات قیمت و نمودارهای بازارهای مالی سایت تریدینگ ویو به آدرس اینترنتی https://www.tradingview.com/ می باشد.
https://www.forexfactory.com/
فارکس فکتوری به آدرس https://www.forexfactory.com/ سایت دیگری است که امکان دریافت اطلاعات در این زمینه را فراهم می کند .
ابزار کمک کننده ی دیگر در این مسیر دانش تحلیل تکنیکال است . سعی کرده ایم علم تکنیکال را در کوتاه ترین زمان در کاربردی ترین و کاملترین حالت ممکن به طور رایگان در سامانه ی الکترونیکی https://farvaharbourse.com/ در اختیار شما عزیزان قرار دهیم . این آموزش ها در کانال یوتیوب و آپارات ما هم در دسترس قرار دارد.
معایب بازار فارکس
اگر فقط به مزایای این بازار توجه شود و از معایب آن صرف نظر شود ، ارزیابی درستی جهت تصمیم گیری و ورود به این بازار به دست نخواهد آمد، از این روی به برخی معایب این بازار خواهیم پرداخت :
خطرات کارگزار
بازار فارکس یک بازار بین المللی است. بنابراین ، تنظیم بازار فارکس یک مسئله دشوار است زیرا مربوط به حاکمیت ارزهای بسیاری از کشورها است. این یک سناریو را ایجاد می کند که در آن بازار فارکس تا حد زیادی تنظیم نشده است. بنابراین ، هیچ مبادله متمرکزی وجود ندارد که تضمین کننده انجام معاملات بدون خطر باشد. بنابراین ، وقتی سرمایه گذاران یا معامله گران وارد معامله می شوند ، باید از ریسک پیش فرض که با آن روبرو هستند نیز آگاهی داشته باشند ، یعنی ریسکی که طرف مقابل قصد یا توانایی تحقق قراردادها را ندارد. بنابراین تجارت فارکس شامل ارزیابی دقیق خطرات طرف مقابل و همچنین ایجاد برنامه هایی برای کاهش آنها است.
خطرات اهرم
بازارهای فارکس حداکثر اهرم نیرو را ارائه می دهند. کلمه اهرم به طور خودکار دلالت بر ریسک دارد و با توجه به این واقعیت که هیچ محدودیتی در میزان حرکتی که ممکن است در بازار فارکس در یک روز مشخص اتفاق بیفتد وجود ندارد ، ممکن است در صورت قرار دادن اهرم بالا، شخص در طی چند دقیقه تمام سرمایه خود را از دست بدهد. سرمایه گذاران تازه کار بیشتر مستعد انجام چنین اشتباهاتی هستند زیرا میزان ریسکی که اهرم به همراه دارد را درک نمی کنند!
خطرات عملیاتی
عملیات عملیاتی فارکس دشوار است. این به این دلیل است که بازار فارکس همیشه کار می کند در حالی که افراد کار نمی کنند! بنابراین ،معامله¬گران برای محافظت از ارزش سرمایه گذاری های خود در هنگام غیبت از بازار ، باید به الگوریتم ها متوسل شوند. همینظور ، شرکت های چند ملیتی میز تجارت در سراسر جهان دارند. با این حال ، تنها در صورت انجام معاملات در مقیاس بسیار بزرگ ، این کار انجام می شود.
بنابراین ، اگر شخصی سرمایه یا دانش لازم برای مدیریت موقعیت های خود درزمان عدم حضور در بازار را نداشته باشد ، بازار فارکس می تواند ارزش شبانه یا آخر هفته را از دست بدهد.. فارکس نیاز انواع مختلفی از سرمایه گذاران با ریسک پذیری متفاوت را برآورده می کند.
با تاملی در معایب و مزایای بازارهای سرمایه در می یابیم این بازارها بستر مناسبی برای کسب ثروت هستند که بی شک برای ورود نیازمند کسب دانش و مهارت می باشند . تحلیل تکنیکال و فاندامنتال ابزارهای تحلیل بازارهای مالی است و جهت ورود به همه ی این بازارها کاربرد دارد . جهت فراگیری و تسلط بر دانش تکنیکال از سطح مبتدی تا پیشرفته به بخش آموزشی وبسایت ما مراجعه فرمایید.
در مقالات بعدی به چگونگی ورود به بازارهای مالی و معامله گری در آنها خواهیم پرداخت.